5 maart 2010

Uitslag van de verkiezingen nu definitief

Vanochtend was ik bij de formele bekendmaking van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Er blijkt - door de lijstverbindingen - toch een kleine zetelverschuiving te hebben plaatsgevonden (het CDA snoept 1 zetel van GroenLinks weg).

Zo worden de 45 raadszetels de komende regeerperiode verdeeld:

PvdA - 15 zetels
VVD - 8 zetels
D66 - 7 zetels
GroenLinks - 7 zetels
SP - 3 zetels
CDA - 2 zetels
ToN - 1 zetel
PvdD - 1 zetel
Red Amsterdam - 1 zetel

In totaal hebben er uiteindelijk 307294 mensen gestemd, ofwel 51,8% van de kiesgerechtigden in de stad. Het college wordt vermoedelijk links-progressief (PvdA - D66 - GL) of paars (PvdA - D66 - VVD), dat zullen we de komende dagen vernemen.

In de verdeling van voorkeursstemmen sprong een aantal kandidaten eruit (op de lijsttrekkers na natuurlijk). Wie zijn deze mensen?



Top 5 Voorkeursstemmen niet-lijsttrekker-zijnde nieuwe raadsleden

Ahmed Marcouch - 12053 stemmen, plaats 29 op de lijst van PvdA

Landelijk bekend voorzitter van de stadsdeelraad Slotervaart (afgelopen termijn). Geboren in Marokko (1969), rond zijn tiende naar Amsterdam gekomen. Haalde meerdere malen het nieuws met zijn mix van moslim-spreekbuis en principiële posities zoals pro homo-emancipatie en versterking van het arbeidsethos onder minderheden. Verkeert op goede voet met de landelijke partijtop, kreeg eerder bijval van Lilianne Ploumen en Wouter Bos, en vanochtend een schouderklop van lijsttrekker Asscher. Eergister nog viel er een Marcouch-flyer bij ons door de bus; zonder voorkeursstemmen was Marcouch niet in de raad gekomen.

Marieke van Doorninck - 11500 stemmen, plaats 2 op de lijst van GroenLinks

Geboren in Eindhoven (1966), kwam naar Amsterdam om geschiedenis te studeren. Heeft er al één termijn opzitten in de raad, waar ze optrad als fractievoorzitter (aangezien lijsttrekker Maarten van Poelgeest wethouder werd). Haar hoofdthema is migratiepolitiek en ze werkte eerder bij de De Graaf Stichting (voor prostitutievraagstukken), en nu bij La Strada, een lobby-organisatie voor betere wetgeving omtrent mensenhandel. Schreef mee aan het verkiezingsprogramma van GroenLinks Amsterdam. 


Marja Ruigrok - 7739 stemmen, plaats 2 op de lijst van de VVD

Nieuwkomer in de partijpolitiek, eigenaar van Ruigrok Netpanel, een marktonderzoeksbureau. Studeerde communicatiewetenschappen aan de UvA. Beschouwt zichzelf als "praktisch en nuchter" en interesseert zich vanuit haar ondernemersachtergrond bijvoorbeeld voor privaat-publieke samenwerkingsverbanden in de stad. Verzette zich in 2001 binnen een actiecomité tegen de komst van een stadsdeel Centrum, en dronk tegen de regels in staand bier buiten een café tegen de vertrutting van de regelgeving. Heeft als werkgever vrijheid en verantwoordelijkheid op de eerste plaats staan.

Carolien Gehrels - 5891 stemmen, plaats 2 op de lijst van PvdA

Geboren in Dronten (1967), studeerde Nederlands in Groningen. Werkte onder andere bij adviesbureau Berenschot, waar ze de stad Amsterdam op de kaart probeerde te zetten met de slogan I Amsterdam. De afgelopen termijn was ze wethouder met een wijdomvatte portefeuille waaronder Bedrijven, Kunst en Cultuur, Programma Maatschappelijke Bestedingen en Sport en Recreatie.

Emre Ünver - 3409 stemmen, plaats 9 op de lijst van PvdA

De in Amsterdam (1981) geboren Ünver studeerde onlangs af voor een HBO-studie commerciële economie. Zat al de afgelopen termijn in de gemeenteraad, was daarbij woordvoerder voor sociale zaken. Is er trots op dat het voor een zoon van Turkse migranten mogelijk is om de stad politiek te vertegenwoordigen, en heeft als kernpunt dan ook de emancipatie van minderheden.  

1 opmerking:

  1. james veenhoff5 maart 2010 om 17:04

    wat opmerkelijk en leuk dat er zoveel voorkeursstemmen naar vrouwen en bipatride nederlanders gaan.

    geeft de burger moed!

    BeantwoordenVerwijderen