Op 3 maart kiezen de Amsterdammers wie namens hen de beslissingen gaan nemen in de gemeenteraad en de stadsdeelraad. Waarover gaan deze verkiezingen precies? Er valt wat te zeggen voor het argument dat deze vraag iets ingewikkelder is geworden nu de PvdA afgelopen weekend de stekker uit het kabinet heeft getrokken. Een zo omstreden kabinet dat zo kort voor de gemeenteverkiezingen valt, dat kan haast niet anders zijn stempel gaan drukken op de lokale politieke verhoudingen. Is dit terecht? En hoe sterk is eigenlijk de samenhang tussen Amsterdam en het Binnenhof?
23 februari 2010
Stemmen in Stad en Land
Lastig, als je als kiezer in een keer voor twee kiesmomenten wordt gesteld. Of nee, in Amsterdam in iets meer dan twee maanden zelfs drié keer.
15 februari 2010
Ga iets nuttigs doen!
Annie M.G. Schmidt schreef in een minder verwarde tijd:
Als er sneeuw is, als er mist is
Als ‘t ijzelt en je minnaar een sadist is
Als dat allemaal je lot is
En je vraagt of er een God is
Sla dan woedend met de deuren
Ga je cocktaildress verscheuren
Maar niet zeuren
Als er sneeuw is, als er mist is
Als ‘t ijzelt en je minnaar een sadist is
Als dat allemaal je lot is
En je vraagt of er een God is
Sla dan woedend met de deuren
Ga je cocktaildress verscheuren
Maar niet zeuren
En dat lijkt me een motto waar deze tijd van zeikerds wat mee kan. Daarom moet ik bij deze nog even één keer zeuren, over een zeurkous. Een verkapte zeurkous wel te verstaan, die het zeuren "leuk" probeert te maken en zelfs de moeite nam een boek vol te zeuren.
10 februari 2010
Optreden met mijn band
The Waterhole op de Korte Leidsedwarsstraat is waar ik morgen mijn eerste gig doe met de band waar ik net mee ben begonnen.
The Waterhole, Korte Leidsedwarsstraat 49 (het stukje achter de Sugar Factory), donderdag 11 februari, wees om 20.45 aanwezig. Entree gratis (geloof ik).
9 februari 2010
USBO Jarig
De Utrechtse School voor Bestuur- en Organisatiewetenschappen (USBO) viert dit jaar zijn tienjarig bestaan.
En dat feit werd afgelopen donderdag feestelijk gevierd met een officiële aftrap van het lustrumjaar. Sprekers waren voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Yvonne van Rooy (zie ook de blogentry hieronder), hoofd van de USBO Paul Verweel (organisatiewetenschapper, antropoloog, en voetbalfanaat), en Wethouder voor economische zaken en cultuur Floris de Gelder (zelf oud-student aan de rechtenfaculteit).
2 februari 2010
De bezetting duurt voort, College van Bestuur geeft geen millimeter
De bezetting van het Universiteitsgebouw duurt nog steeds voort.
Inmiddels hebben de bezetters dan inderdaad het NOS Journaal gehaald, en eveneens de "eer" (?) mogen beleven het lijdend voorwerp te zijn van een Fokke en Sukke cartoon. Ik beluisterde gisteren bovendien een amusante bijdrage op de site van Radio M, die gisterochtend al vroeg ter plekke was.
Vanavond bereikte de studenten en medewerkers dan per email een gezamenlijk communique van het College van Bestuur (links op de foto voorzitter van het CvB Van Rooy, van CDA-huize en geschoold in onaangedaan regentesk gedrag) en de U-Raad waar werkelijk niets nieuws in stond. "College van Bestuur en Universiteitsraad hebben de afgelopen periode intensief gesproken over deze veranderingen en over de - op onderdelen - verschillende visies daarop", valt hierin te lezen. Vervolgens wordt het een en ander vermeldt dat sinds voor de bezetting al bekend was: dat het thema besproken is in de U-raad en dat het Ublad werkt aan de online versie van het blad. Ik ben licht teleurgesteld dat de U-raad zich heeft geleend voor een dergelijk nietszeggend communique dat hoofdzakelijk tot doel lijkt te hebben de boel te sussen en hooguit de bijdrage levert de boel te de compliceren met een hoop links naar eerder gedane uitspraken.
Het simpele feit is echter dat geen van de leden van de U-raad vóór het opheffen van de papieren versie het universiteitsblad was, en dit besluit er uiteindleijk toch gewoon doorgedrukt is. So much for inspraak, en rector Van Rooy zou een bord voor haar kop hebben als ze niet inziet dat dit niet bepaald sympathiek overkomt. Vooralsnog lijkt het CvB niet van plan het besluit terug te draaien, ondanks dat dit de directe aanleiding is geweest voor de studenten om tot bezetting over te gaan. Toch is het omkeren van het Ublad-besluit bij lange na de meest haalbare eis. Het CvB laat inmiddels weten geen nut meer te zien in verdere besprekingen met de bezetters. De standpunten van beide partijen lijken inderdaad glashelder en onverenigbaar. De bezetters gaan dus hun tweede overnachting tegemoet.
Een uitzetting met politieoptreden lijkt een niet onwaarschijnlijk eindscenario van deze impasse. Maar dit zou tegelijkertijd op een verdomd vervelende manier het beeld bevestigen dat de bezetters hebben van hun gesprekspartner. Een beeld, overigens, dat gedeeld lijkt te worden door heel wat studenten.
1 februari 2010
Studenten bezetten het Universiteitsgebouw
Zojuist lees ik in de online dagbladen dat studenten het Universiteitsgebouw van de Universiteit Utrecht hebben bezet.
Deze ochtend om kwart voor zeven drong een groep actievoerders het gebouw binnen en stelden zij vroeg aanwezige medewerkers voor de keuze om weg te gaan of te blijven, waarna verschillende gangen en deuren met stoelen werden gebarricadeerd. De actievoerders eisen dat de basisbeurs, waarover op landelijk niveau gesproken wordt, gewoon blijft bestaan, dat het Ublad op papier blijft, en dat ze straks een ongeschonden aftocht kunnen maken. Ze geven aan bereid te zijn meerdere dagen te blijven mocht dit nodig zijn.
Inmiddels heeft het College van Bestuur al gereageerd door tot een gesprek uit te nodigen, dit gesprek gaan drie van de studenten met ze aan ("drie, net als zij"). De studenten werden al gewaarschuwd aansprakelijk te zijn voor eventuele schade of veiligheidsproblemen. Een student-universiteitsraadslid van de McWUB postte zojuist een interne mail op het Ublad online van algemeen directeur gebouwendienst Joop Kessels, waarin hij aangeeft de bezetting onacceptabel te vinden. Een ander studentlid uit de U-raad, van Lijst VUUR geeft aan dat zij niets met de bezetting te maken hebben maar dat hij ontwikkelingen met nieuwsgierigheid volgt.
De bezetting in Utrecht maakt onderdeel uit van een reeks bezettingen van universiteiten door het land, evenals ludieke acties in andere studentensteden. De landelijke pers volgt het nieuws op de voet. De Utrechtse actievoerders hebben aangegeven het Acht Uur Journaal te willen halen.
De stand van zaken
Buiten sneeuwt het. De sirenes loeien: eerste maandag van de maand. Vele van de buitenlandse gasten die ik hier ooit gehad heb schrokken hier van; wij in Nederland houden het lekker simpel. Als je hem hoort zit het voor de komende maand weer goed. Sluit deuren en ramen. Zet radio 1 aan. De ramen zitten al dicht, de kachel staat aan, buiten is het snijdend koud. In plaats van radio 1 staat Wilco aan, het nummer heet Why Would You Wanna Live. Gelukkig is de volgende regel: "why would't you wanna live (in this world)". Ik probeerde het afgelopen uur mijn aandacht te houden bij een statistische analyse van een enquete over de werkhouding van ambtenaren in Wales. Toen ging het alarm, besefte ik me dat de eerste maand van 2010 er al op zit, en sloeg ik aan het bloggen. Dat is de stand van zaken op deze maandag rond het middaguur.
Abonneren op:
Posts (Atom)